MENU
Montage_Perfect Dak Dossier

Dakdossier

Je dak isoleren, da’s een verstandige investering. Niet enkel win je aan comfort, maar je laat tegelijk je huis in waarde stijgen. Een goed geïsoleerde woning is namelijk ook op lange termijn een sterke meerwaarde. Bovendien heb je, wanneer je je dak isoleert, ook nog steeds recht op premies. Let op vanaf 1 januari 2020 moet je dak voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Klik hier voor meer info.

Ontdek ons perfect dak-systeem

Het perfect dak-systeem van ISOVER bestaat uit vijf componenten die er samen voor zorgen dat het dak perfect luchtdicht geïsoleerd is.

Het-perfect-dak-systeem-home-dakdossier

Verhalen uit de praktijk

Download de plaatsingsfiche

Maak zelf je berekening

Akoestiek

Akoestiek

Maximale akoestische prestaties

Wie een isolatiemateriaal kiest, kijkt waarschijnlijk meteen naar de thermische waarde. Toch zijn ook de akoestische prestaties niet onbelangrijk. Terwijl bepaalde isolatiematerialen alleen thermisch isoleren, zorgt ISOVER-glaswolisolatie voor een heerlijk warme én stille woning.

Een hellend dak dat geïsoleerd is met glaswol werkt volgens het massa-veer-massaprincipe: twee massa’s worden ontkoppeld door een soepel isolatiemateriaal dat optreedt als geluidsabsorberende veer. Wanneer geluidsgolven van buitenaf de dakbedekking aan het trillen brengen, vangt de glaswolisolatie de trillingen op. Het geluid wordt dan sterk verzwakt doorgegeven aan de binnenafwerking, bijvoorbeeld Gyproc®-platen. Zo heb je amper last van straatlawaai of ander luchtgeluid.

ISOVER liet een extern laboratorium verschillende isolatietechnieken, met vergelijkbare thermische prestatie, voor een keper-gordingendak vergelijken aan de hand van akoestische testen. Wat blijkt? Het beste resultaat van deze testen bereik je met 6 centimeter Isoconfort in combinatie met een tweede laag van 12 centimeter, aangebracht met het perfect dak-systeem. Dat laatste is een gebruiksvriendelijk ophangsysteem om snel een extra laag isolatie aan te brengen. Dankzij de unieke ophangstangen heb je minder ophangpunten en dus minder onderbrekingen in de isolatielaag. Daardoor win je tegenover dezelfde opbouw met een ophoging in hout nog eens 4 decibel – een duidelijk hoorbaar verschil. In akoestiek geldt: hoe dikker de glaswolisolatie, hoe beter; met andere woorden met 20, 22 centimeter glaswol of dikker zullen de resultaten nóg beter zijn. Ontdek hier wat het effect is van zo’n tweelaagse isolatie in een gordingendak.

Met 18 centimeter glaswolisolatie bereik je dezelfde thermische prestaties als met 12 centimeter harde platen. Alleen levert glaswol je meer dan een halvering van het geluid op! Die zalige nachtrust krijg je er dus gratis bovenop.

Tip:

· Densiteit (kg/m³) van de glaswol speelt geen rol in massa-veer-massa systemen

· Hoe dikker de glaswol, hoe beter

· 10 dB verbetering van je akoestische prestaties komt overeen met een halvering van het geluid

Isolatieoplossing 1

  • 6 centimeter Isoconfort 35 tussen de kepers en 12 centimeter als tweede laag met Suspente PlaGyp® I
  • Luchtgeluidisolatie:Rw (C;Ctr) = 49(-3;-10)

Isolatieoplossing 2

  • 6 centimeter Isoconfort 35 tussen de kepers en 12 centimeter tussen een houten structuur als tweede laag
  • Luchtgeluidisolatie:Rw (C;Ctr) = 45(-5;-11)

Isolatieoplossing 3

  • 12 cm harde platen
  • Luchtgeluidisolatie:Rw (C;Ctr) = 38(-3;-8)

Het perfecte dak-systeem levert je meer dan een halvering van het geluid op!

Kostenefficiënt

Kostenefficiënt

De snelheid van de plaatsing heeft een grote invloed op de totaalprijs van je isolatiewerken. En juist daarin maakt de oplossing van ISOVER het verschil. Met het perfect dak-systeem kun je dan ook flink op werkuren besparen.

ISOVER nam de proef op de som en isoleerde twee identieke dakschilden: één met een ophoging in hout en één met het perfect dak-systeem. De plaatsingstijd van de twee isolatieoplossingen verschilde behoorlijk: via het perfect dak-systeem werd de isolatie maar liefst tot 25 procent sneller geplaatst in vergelijking met andere systemen. Daardoor bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook heel wat geld in werkuren.

Montage perfect dak

Optimale isolatiewaarde

Optimale isolatiewaarde

In een gemiddeld huis gaat ongeveer 30% van de warmte verloren via het dak. Je dak isoleren is dus de eerste belangrijke investering. Hoe je de isolatie aanpakt is afhankelijk van welk type dak je hebt: een spantendak of een gordingendak.

Het klassieke spantendak is opgebouwd uit een houten gebinte waarbij de verticale spanten op de muurplaat rusten en versterkt worden door trekbalken bovenin en door verticale stutten aan de zijkanten. Bij nieuwbouw is de afstand tussen de spanten regelmatig. Bij oudere woningen is dit niet noodzakelijk zo.

Spantendak

De opbouw van een gordingendak bestaat uit zowel klassieke verticale kepers als zware, horizontale gordingen. Deze laatste bevinden zich op een vrij grote onderlinge afstand, wat naar isolatie toe extra mogelijkheden opent, maar tezelfdertijd een aparte aanpak vergt.

Gordingendak

Renovatie

Voor een renovatie blijkt uit berekeningen dat je een U-waarde van 0,24 W/m²K bereikt met 6 centimeter Isoconfort 35 in combinatie met 12 centimeter via het perfect dak-systeem. Wie graag nóg beter doet, kan extra ophogen tot 24 centimeter.

Tabel-en-afbeelding-bij-opt-isolatiew

Nieuwbouw

Het S-peil

De Vlaamse overheid heeft in januari 2018 het S-peil of schil-peil geïntroduceerd ter vervanging van het K-peil en de netto-energiebehoefte.

Het S-peil bepaalt hoeveel energie de wooneenheid nodig heeft om de temperatuur van de woning op peil te houden. Hoe minder energie er nodig is en hoe efficiënter de vorm van het gebouw, hoe lager het S-peil.

De luchtdichtheid speelt een cruciale rol in het behalen van het S-peil. Daarnaast hebben factoren zoals isolatie, zonwering,grootte en oriëntatie van de vensters, type gebouw, vormefficiëntie en thermische massa ook een invloed.

Meer info

S-peil

Een extern studiebureau heeft vastgesteld dat je voor een hellend dak in een nieuwbouwwoning de norm van S31 behaald met 22 centimeter Isoconfort 35 of 20 centimeter Isoconfort 32. Wie voor Isoconfort 32 opteert, kan dus 2 centimeter ruimte winnen. Hoe meer je investeert in dakisolatie, hoe meer speling je bovendien hebt op de andere parameters om aan de energie-eisen te voldoen.

Ten slotte is glaswolisolatie een langetermijninvestering. Zo bleek uit testen van Eurima dat minerale wol na 55 jaar in alle geteste gevallen nog dezelfde prestaties leverde als bij de plaatsing.

Download hier de Eurima-studie.

Een uitgewerkt voorbeeld

Een alleenstaande woning vormt de grootste uitdaging om een S-peil van 31 te bereiken, maar door aan verschillende parameters te sleutelen kan je er wel voor zorgen dat het S-peil wordt behaald. ISOVER deed testen met een referentiewoning uit 2015 van Thomas More en KU Leuven (Studies naar kostenoptimale niveaus van de minimumeisen inzake energieprestaties van nieuwe residentiële gebouwen) en heeft onderzocht welke parameters je kan wijzigen om S31 te halen.

De vormefficiëntie van een woning met een hellend dak is hoger dan deze met een plat dak. Dus het S-peil van de basisuitvoering van een hellend dak is een heel stuk gunstiger.

Pastoriewoning-bij-opt-isol-waarde

Type alleenstaande woning met een hellend dak

Klik hier voor het overzicht

Duurzaam

Duurzaam

Glaswolisolatie is duurzaam in alle betekenissen van het woord. Zo is het bijvoorbeeld vervaardigd uit natuurlijke en recycleerbare materialen en gaat het een leven lang mee.

ISOVER-glaswol bestaat grotendeels uit gerecycleerd glas en het werfafval kan opnieuw gebruikt worden. Het materiaal is bovendien niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je gezondheid. ISOVER kreeg daarom het Eurofins Indoor Air Comfort Gold-label.

Life-cycle-bij-duurzaam